به گزارش روابط عمومی مرکز بهداشت شهرستان بوشهر؛ محمدصادق موجی بیان داشت: با اعلام افزایش ابتلا به بیماری کووید-19 در جهان و تعطیلی بسیاری از مراکز تجاری، اداری، مدارس، مهدهای کودک و ایجاد قرنطینه خانگی جهت شکستن زنجیره کرونا، بیشتر افراد خانواده در خانه به سر میبرند. در قرنطینه خانگی ممکن است از یکسو برخی خانوادهها به مواد غذایی مناسب دسترسی نداشته و از سوی دیگر نیز مصرف مواد غذایی پرکالری حاوی چربی، قند و نمک و مصرف زیاد تنقلات نامناسب افزایش یابد.
وی عنوان کرد: افزایش دریافت غذاهای چرب و نوشیدنیهای شیرین و پرکالری، افزایش اندازه سهم غذاهای آماده، کمتحرکی، افزایش مدتزمان تماشای تلویزیون و استفاده بیشتر از کامپیوتر، تبلت و موبایل از علل اصلی چاقی در کودکان و نوجوانان است که با پیامدهای زیانبار، سلامت آنها را به خطر میاندازد.
کارشناس مسئول بهبود تغذیه مرکز بهداشت شهرستان بوشهر افزود: قرنطینه خانگی زمان مناسبی برای انتخاب و تهیه غذاهای سالم و باارزش تغذیهای مناسب است که ضمن کاهش هزینه غذای خانواده، میتواند در ایجاد عادات غذایی سالم و انتخاب مواد غذایی مناسب، متنوع، مغذی و درنهایت داشتن وزن مطلوب نقش مؤثری داشته باشد.
وی راهکارهایی مانند پیروی از یك برنامه غذایی متنوع و متعادل، تنظیم برنامه غذایی کودکان و نوجوانان، اصلاح عادات غذایی، فعالیت بدنی در خانه و خواب منظم و کافی را ازجمله عوامل داشتن شیوه زندگی سالم در دوران قرنطینه و پیشگیری و کنترل اضافهوزن و چاقی در کودکان و نوجوانان خواند.
تنظیم برنامه غذایی مناسب و منظم میتواند به مدیریت استرس بیماری کووید-19 کمک کند
موجی خاطرنشان کرد: در هنگام شیوع بیماریهای نوپدید ازجمله بیماری کووید-19 احساس اضطراب، غم، استرس و ترس طبیعی است. تنظیم برنامه غذایی مناسب و منظم میتواند به مدیریت برخی از این استرسها کمک کند. بدین منظور لازم است تعداد و زمان وعدههای غذایی و میان وعدههای غذایی تنظیم شود. بنابراین بهتر است بجای حجم زیاد غذا در سه وعده اصلی، حجم کمتر غذا در دفعات بیشتر مثلا 5 تا 6 بار در روز مصرف شود.
وی تصریح کرد: خوردن حجم زیاد غذا در یک وعده مقدار زیادی انرژی تأمین میکند که مازاد بر نیاز بدن بوده و بهصورت چربی در بدن ذخیره میشود. این موضوع میتواند کمک به کنترل گرسنگی و تامین مواد مغذی کند. در بعضی از افرادی که در قرنطینه طولانیمدت به سر میبرند ممکن است استرس برشدت غذا خوردن بیفزاید. علاوه بر آن، ماندن در خانه برای مدت طولانی تمایل کودکان و نوجوانان را به خوردن هله هوله و تنقلات کمارزش و چاقکننده بیشتر میکند.
اجبار به مصرف مواد غذایی موجب افزایش دریافت کالری و افزایش وزن در کودکان و نوجوانان میشود
کارشناس مسئول بهبود تغذیه مرکز بهداشت شهرستان بوشهر عنوان داشت: برخی از رفتارهای غذایی و شیوههای تغذیه کودک یا نوجوان یا روشهایی که مادر در تغذیه کودک یا نوجوان خود به کار میبرد مانند اجبار به مصرف مواد غذایی موجب افزایش دریافت مواد غذایی و درنهایت افزایش وزن میشود. بنابراین نکاتی مانند استفاده از بشقاب کوچکتر، تقسیم وعدههای غذایی به 5 تا 6 وعده کوچک و منظم، عدم تعجیل در خوردن غذا و در بین این ساعات از ریزهخواری و هله هوله خودداری کردن، توجه به بو، مزه و بافت ماده غذایی در هنگام خوردن غذا موردتوجه قرار گیرد.
وی افزود: نوجوانان باید سر سفره یا میز ناهارخوری بنشینند و غذا یا میان وعده را مصرف کنند و بعد از اتمام غذا سفره یا میز غذا را ترک کنند و قاشق و چنگال خود را بعد از هر بار در دهان گذاشتن مجددا در کنار بشقاب غذا قرار دهند، این کار از تند غذا خوردن جلوگیری میکند. همچنین بهتر است مستقیماً از بستههای مواد غذایی یا تنقلات خورده نشود، در هنگام غذا خوردن نسبت به تماشای تلویزیون، موبایل یا هر چیزی که باعث حواسپرتی کودک شود میبایست خودداری کرد.
انتهای پیام/س.م-3000
روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر تنها مرجع رسمی اخبار حوزه سلامت در استان