استفاده از رنگ‌های مصنوعی در تهیه مواد غذایی یکی از شایع‌ترین انواع تقلّب‌هاست

20 اسفند 1399
کارشناس مواد غذایی و بهداشتی شبکه بهداشت و درمان دشتستان گفت: یکی از شایع‌ترین انواع تقلّب‌ها، استفاده از رنگ‌های مصنوعی در تهیه مواد غذایی است.

نوشین حسن‌زاده در مصاحبه با روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان دشتستان افزود: استفاده از رنگ‌های مصنوعی گاهی به منظور پوشانیدن سایر تقلّب‌ها (مثلاً در تهیّه زعفران تقلّبی، نامرغوب بودن آرد مورداستفاده برای تهیه ماکارونی و…) و گاه برای بهبود وضعیت و شکل ظاهری محصول (در تهیّه آب‌میوه، بستنی، آبنبات، شکلات، شیرینی و…) بکار می‌روند.
حسن‌زاده در خصوص افزودنی‌های غذایی گفت: افزودنی‌های غذایـی بـه ترکیباتـی گفتـه می‌شوند کـه بـه منظـور افزایـش دوام غـذا، جـذاب نمـودن ظاهـر غـذا، خوش‌طعم کـردن غــذا، ارتقــای ارزش غذایــی و پیشــگیری از فاسدشدن، بــه مــواد غذایـی مختلـف اضافـه می‌شوند.
وی همچنین بیان کرد: رنگ‌ها جـزء افزودنی‌های مــواد غذایــی می‌باشند کــه صرفاً بــه منظــور خوش‌رنگ کــردن مــواد غذایــی اســتفاده نمی‌شود، بلکــه اساساً نمایانگــر کیفیــت بسـیاری از اقلـام غذایـی از نظـر سـلامتی و بهداشـت می‌باشند.
حسن‌زاده تصریح کرد: رنگ یکی از مشخصات اصلی در مواد غذایی است که به وسیله احساس بینایی درک شده و از نظر پذیرش مصرف‌کننده بسیار مهم است و به عنوان یک راهنمای چشمی کیفیت، عمل می‌کند، بـه همیــن دلیــل مصــرف رنــگ در مــواد غذایــی روزبه‌روز در حــال افزایـش اسـت.
کارشناس واحد مواد غذایی و بهداشتی شبکه بهداشت و درمان دشتستان اظهار کرد: یکی از شایع‌ترین انواع تقلّب‌ها، استفاده از رنگ‌های مصنوعی در تهیه مواد غذایی است و در این خصوص می‌توان به زعفران اشاره کرد که از گذشته‌های دور بــه دلیــل رنــگ زیبــا و عطــر و طعــم اســتثنایی آن در مــواد غذایــی مختلــف کاربــرد داشــته اســت و به دلیل ارزش، اهمیــت و قیمــت بالای محصــول بــه شیوه‌های گوناگــون مــورد تقلــب قــرار می‌گیرد.
وی تأکید کرد: بسته به نوع رنگ، احتمال بروز سرطان، بیماری‌های کبدی و کلیوی در مصرف‌کنندگان وجود دارد و احتمال آسیب دیدن کبد و کلیه به عنوان دو سیستم سم‌زدایی بدن، بیشتر از سایر ارگان‌هاست.
حسن‌زاده تصریح کرد: استفاده از رنگ‌های غیرمجاز در خوراکی‌های کودکان مثل بیسکویت یا یخمک می‌تواند باعث از کارافتادن کبد کودک یا حتی مرگ او شود و امکان بروز ناهنجاری کودک و سقط‌جنین هم در مادرانی که مصرف‌کننده رنگ‌های غیرمجاز هستند، دور از انتظار نیست.
حسن‌زاده بابیان مضرات رنگ‌های مصنوعی گفت: والدین میتوانند با حذف این‌گونه خوراکی‌ها و نیز استفاده بیشتر از مواد غذایی و خوراکی‌های خانگی، سلامت رفتاری کودک خود را تا حد زیادی تأمین کنند، به ویژه اینکه حذف این خوراکی‌های «رنگشده»، هیچ کمبودی در بچهها ایجاد نمیکند، چون خوراکی‌های با رنگ مصنوعی، عموماً ارزش تغذیهای خاصی ندارند.
کارشناس مواد غذایی و بهداشتی شبکه بهداشت و درمان دشتستان در خصوص استفاده از رنگ‌های مصنوعی خاطرنشان کرد: این روزها برخی مغازههای فروشنده لوازم شیرینیپزی اقدام به فروش رنگ‌های خوراکی پودری میکنند، اغلب این رنگ‌ها نهتنها استاندارد و قابل‌تأیید نیستند، بلکه به صورت غیربهداشتی تولید و عرضه میشوند.
حسن‌زاده همچنین گفت: اگر برای تزیین غذا یا شیرینیجات اصرار به استفاده از رنگ‌های مصنوعی دارید، حتماً انواعی را که دارای بستهبندی بهداشتی، تاریخ‌مصرف، مجوز بهداشتی و دستورالعمل فارسی هستند، خریداری کنید، اما بهتر است به جای استفاده از رنگ‌های مصنوعی سراغ رنگ‌های طبیعی رفته و از آب اسفناج، جعفری، چغندر قند یا پودر گل‌رنگ، زعفران، کاکائو یا رنگ‌های میوههایی چون آلبالو، توت‌فرنگی و ... برای شیرینی یا نوشیدنیهای خود استفاده کنید.
وی تأکید کرد: مواد افزودنی خوراکی (اسانس، رنگ‌ها، طعم‌دهنده‌ها، شیرین‌کننده‌ها و مواد تزئینی) برای مصرف در مواد غذایی باید دارای پروانه ساخت بوده و واحدهای صنفی فقط مجاز به استفاده از رنگ‌ها با پایه گیاهی می‌باشند و استفاده از رنگ، اسانس، طعم‌دهنده‌ها و شیرین‌کننده‌های شیمیایی در واحدهای صنفی مجاز نیست.

انتهای خبر: س.غ /۳۰۳۰
روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر تنها مرجع رسمی اخبار حوزه سلامت در استان

کلمات کلیدی:
رنگ.مصنوعی     کارشناس.تغذیه     فرهنگ.سلامت     شبکه.بهداشت.درمان     شهرستان.دشتستان    

تاریخ بروز رسانی:   20 اسفند 1399

تعداد بازدید:   ۲

چاپ خبر |فايل متن خبر

ارسال نظر
ايميل :     
نام و نام خانوادگی :  
نظر :
 
حروف تصویر بالا :   
 
 

لینک به این صفحه
< >