به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، ادریس نریمانی اظهار داشت: طبق مطالعاتی که انجام شده در کشور حدود یکسوم از مرگومیرها با عوامل تغذیهای مرتبط است.
وی تصریح کرد: علت اصلی مرگومیرها در کشور در مرتبه نخست فشارخون سپس دیابت و در ردیف سوم عوامل خطر تغذیهای معرفی شده است که در حقیقت دو مورد اول نیز با تغذیه مرتبط است.
کارشناس بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی بوشهر بیان کرد: این عوامل خطر تغذیهای در وهله اول دریافت ناکافی غلات کامل است که این مهم در برنامه کاربردی نان کامل در کشور در حال پیگیری است.
وی تصریح کرد: بر اساس مطالعات انجام شده دومین عامل خطر که از سایر عوامل مثل میوه و سبزی و ... میتواند نقش مهمتری داشته باشد و تا حدودی مغفول مانده است دریافت ناکافی اسید چرب امگا ۳ است.
نریمانی گفت: این اسید چرب میتواند از بروز لخته خون جلوگیری کند، کلسترول خون را پایین بیاورد و در محافظت از قلب و پیشگیری از بروز بیماریهای قلب و عروق مؤثر واقع شود.
وی ادامه داد: از منابع غذایی امگا ۳٫ ماهیهای چرب، آجیلها مثل گردو، تخممرغ غنی شده با امگا ۳، روغن کلزا و برخی سبزیها مثل خرفه است که مهمترین منبع غذایی، ماهیها میباشند.
نریمانی اشاره کرد: در حال حاضر با توجه به شرایط، در دسترسترین ماده غذایی که از طریق آن میتوان اسید چرب امگا ۳ را دریافت نمود، روغنها بهویژه روغن کانولا (مشتق شده از کلزا) که تعادل بسیار خوبی از اسیدهای چرب و مقاومت حرارتی بالایی دارد است.
وی تصریح کرد: در حال حاضر بیشترین میزان روغن مصرفی خانوار از نوع روغن ذرت و آفتابگردان است که روغنهای خوبی هستند اما افزودن روغن کانولا به سفره خانوار با توجه به ارزش غذایی بسیار بالای این روغن و نسبت اسید چرب امگا ۳ به اسید چرب امگا ۶ آن حائز اهمیت است.
نریمانی گفت: در خصوص مصرف ماهی با توجه به اقلیم استان توجه به این نکته ضروری است که امگا ۳ از جنس چربی است و در روغن حل میشود بنابراین سرخ کردن ماهی در روغن زیاد و با حرارت بالا میتواند باعث کاهش محسوسی در میزان امگا ۳ شود. در سرخ کردن عمیق، این میزان کاهش بیش از سرخ کردن سطحی است.
کارشناس بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی بوشهر خاطرنشان کرد: بهترین نوع طبخ ماهی بهصورت بخارپز، تنوری (در فر) یا هوا پز، آب پز، کبابی است.
انتهای پیام/ م.ب ۲۰۲۰